dimarts, 29 d’octubre del 2013

El TRAM instiga a la cacera de vampirs

El vampir del TRAM/Cristina Palomar

Coincidint amb la gens nostrada festa de Halloween, el TRAM ha posat en marxa una peculiar campanya publicitària a Barcelona: la cacera de vampirs. No us feu il·lusions: no parla ni dels banquers que ens enreden per robar-nos els nostres estalvis, ni dels polítics que s'aprofiten del seu càrrec públic per lucrar-se personalment, ni dels empresaris que utilitzen la conjuntura actual per acomiadar centenars de treballadors sense que els tremoli la mà. No.

La campanya del TRAM parla dels usuaris que viatgen sense bitllet, un clàssic. Ja sabem que està lleig això de no pagar, però no crec que sigui gaire correcte criminalitzar-los d'aquesta forma equiparant-los a tots amb vampirs xucladors de sang i utilitzant un llenguatge agressiu per explicar les seves tàctiques d'escaqueig.

Només els falta animar el personal que sí que paguem a prendre'ns la justícia per la nostra banda i clavar-los una estaca al cor. Poc importa si no paguen perquè prefereixen gastar-se els diners a esmolar-se els ullals o perquè no poden fer-ho al no tenir prou recursos.

Sota el lema Si no valides, ens xucles la sang a tots, el TRAM ha distribuït per tots els combois de les línies de tramvia uns curiosos ratpenats amb els ulls vermells. Al revers, un text força explícit explica que si volem gaudir d'aquest servei, tots hem de contribuir al seu pagament. En cas de no fer-ho, amenaça, els que sí que paguem per viatjar haurem de pagar encara més.

"Una part important del servei es paga amb la venda i la validació dels títols de transport. La resta es paga amb l'aportació de tots. Si els vampirs continuen xuclant la sang i no validen, l'aportació dels que sí que validem i de la societat en general augmentarà", explica.

Seguidament es fa un resum de les excuses més habituals dels vampirs barcelonins quan són enxampats in fraganti. Que si he pujat parlant per telèfon i m'he despistat, que si no volia perdre el tramvia i no he pogut comprar el bitllet, que si compartia el títol amb un amic que ha baixat en la parada anterior, que si la màquina de validar no funcionava, que si no he vist que tenia el títol esgotat, que si anava carregat de bosses...Quins vampirs més poc originals!

No sé quin és el percentatge de gent que es cola al tramvia ni tampoc sé quants diners ens ha costat a tots aquesta desafortunada campanya de criminalització indiscriminada. El que sí que sé és que les campanyes negatives no han funcionat mai -tenim els exemples dels anuncis de la DGT o dels paquets de tabac- i que instigar a una cacera de bruixes (o de vampirs en aquest cas) em recorda més a la foscor de l'Edat Mitjana que al segle XXI. 

Menys mal que sempre podrem reutilizar la campanya contra els vampirs del transport públic per caçar una altra mena de xorissos amb americana, corbata i somriure profident.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada