dimecres, 13 de novembre del 2013

El primer cotxe català es va fer al Fort Pienc

La marca del primer cotxe català
El primer automòbil cent per cent català que va circular per les carreteres de la postguerra franquista el va fer una empresa que es deia Eucort i que tenia la fàbrica al carrer Nàpols, a tocar de la Gran Via, en ple barri del Fort Pienc. El local, amb una peculiar façana folrada de rajoles verdes, encara existeix, tot i que està en un estat d'abandoment lamentable per culpa d'un conflicte que s'eternitza als jutjats des de fa molts anys.

La peculiar història d'Eucort comença el juny del 1945 quan l'empresari Eusebi Cortés va marxar de Bot (Terra Alta) a Barcelona a fer fortuna. Amb un capital de 7 milions de pessetes i de la mà d'un enginyer alemany, Cortés va començar a fabricar un cotxe molt avançat per a l'època: tenia quatre portes i la carrosseria imitava els cotxes americans. La presentació en societat la va fer un any després a la Fira de Mostres de Barcelona i va ser tot un éxit, sobretot tenint en compte l'aïllament econòmic del règim.


Model Victòria del 1950
Els models fabricats al Fort Pienc es podien adaptar als desitjos del propietari i en pocs mesos tot el país es va omplir de rubias, un dels vehicles més populars nomenats així per la carrosseria de fusta clara. Se'n van exportar alguns models a l'Argentina i l'últim cotxe fabricat en sèrie data del 1950, quan l'empresa va començar a tenir problemes econòmics. El somni de Cortés es va acabar quatre anys després i la fàbrica va tancar definitivament. Diuen que per culpa del maquis Facerias, que va atracar-lo un dia de paga i se'n va endur un milió de pessetes.


La fàbrica està tancada des de fa gairebé 60 anys/Cristina Palomar
Les entitats veïnals del Fort Pienc reclamen des de fa temps que l'antiga seu d'Eucort es reconverteixi en equipaments per al barri. Tanmateix, el procés d'expropiació del local endegat per l'Ajuntament de Barcelona segueix aturat pels desacords amb els actuals propietaris i perquè el projecte municipal també implica l'expropiació de l'edifici del costat: el Bingo Billares, situat al local de l'antic cinema Tetuan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada