dimarts, 19 de juliol del 2011

El periodisme, una professió del segle passat

Una col·lega periodista em comunicava ahir via Facebook que passava a formar part del club amb més socis de Catalunya: el dels aturats. Evidentment, va rebre una cordial salutació de benvinguda.

 L'últim número de la revista del Col·legi de Periodistes parla del futur incert d'aquesta professió. El dossier especial esmenta una enquesta elaborada per la revista Vanity Fair en què es destaca que el periodisme ocupa la segona posició en el rànquing de professions que desapareixeran als Estats Units en els pròxims cinquanta anys. La primera són els productors de tabac. En un altre estudi, aquesta vegada britànic, del llistat de vint professions amb més sortida al mercat laboral, cap d'elles té a veure amb el periodisme.

Paral·lelament, aquests dies assistim a l'esfondrament de l'imperi mediàtic Murdoch amb continues informacions sobre les seves pràctiques pròximes al gansterisme per aconseguir notícies. Naturalment, això comporta un nou descrèdit per a tota la professió.

Si a tot això li afegim les continues retallades de les empreses periodístiques: acomiadament dels professionals més experimentats, contractacions precàries de gent sense experiència i d'estudiants en pràctiques que copien els teletips i després se'ls firmen, tancament de corresponsalies, eliminació de la figura del fotoperiodista...el resultat és que cada vegada menys gent perd el temps llegint un diari. Jo fa mesos que no me'n compro cap.

Amb tota aquesta precarització i descrèdit, les condicions laborals del periodista estan reculant a principis del segle XX, quan reporters i fotoperiodistes malvivien del seu treball cobrant a tant la peça o directament havien de compaginar-lo amb una altra feina  més segura si volien fugir de la pobresa i la marginació social.

Sort que gràcies als social media, la precarització de la nostra professió queda en part compensada per més llibertat d'expressió. Ara ja no ens calen els diaris ni les revistes perquè tenim Internet. Que et paguin per escriure està bé, però no sé si està millor poder escriure del què tu vols i com tu vols sense haver de passar prèviament un munt de filtres. Així que aprofiteu les noves eines i deixeu que la vostra imaginació s'expressi amb paraules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada