dijous, 7 de març del 2013

"La Filmoteca no ha vingut al Raval a solucionar-hi els problemes de fons del barri"

Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya

-El febrer passat la Filmoteca de Catalunya va celebrar el seu primer any de vida al Raval. Quin balanç en fa?
- Disposar d’una seu única d’aquestes característiques era un anhel de feia molts anys. Per diverses circumstàncies, el projecte es va anar endarrerint i les obres de la nova seu van ser molt complexes perquè es van trobar restes arqueològiques a la plaça Salvador Seguí. Quan vaig arribar aquí al 2010, el projecte era posar en marxa totes les seus de la Filmoteca, no només aquesta del Raval, sinó també el Centre de Conservació de Terrassa que estem a punt d’obrir aquest estiu si tot va bé. El projecte era concentrar al Raval tot el que és difusió i exhibició, i fer a Terrassa la seu de l’arxiu i la preservació de les pel·lícules.

-El projecte d’ubicar la nova seu de la Filmoteca al Raval no era una aposta arriscada?
-La decisió que aquesta seu es fes al Raval estava presa de fa uns quants anys i formava part del pla estratègic cultural i polític que arrenca amb la construcció del MACBA i del CCCB, i passa per la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Conservatori del Liceu. La Filmoteca és l’última peça del projecte per modificar la sociologia del Raval a partir d’equipaments culturals. Hem arribat els últims i tard, però hem arribat.

-La nova Filmoteca és només un canvi de seu?
-No. De cap manera. És un canvi de concepte. Passem de tenir un cine rellogat a l’Avinguda de Sarrià, una biblioteca per aquí, unes oficines per allà… a un centre monogràfic dedicat a cultura cinematogràfica. El repte de canvi de concepte de la Filmoteca anava acompanyat del repte de la seva ubicació al Raval. I cal recordar que els missatges van ser apocalíptics. Els que s’hi oposaven ens deien que no vindrien per la inseguretat del barri. I haig de dir que s’equivocaven perquè en l’any que portem aquí no hem tingut cap problema. Gent rara uns quants, però cap problema.


-Barcelona és plena de gent rara.
- Si és cert, però no només no hem tingut cap problema, sinó que des que estem al Raval ens ha visitat molta més gent. I no és només perquè la gent que ve no té cap prejudici sobre el barri, és que estem al centre de la ciutat, i això també és un factor positiu. La seu antiga estava en un carrer horrible, envoltat de prostíbuls, sense comerç ni lloc per passejar, lluny del transport públic…Aquí surts i estàs a un pas de les Rambles i de la Rambla del Raval, a un pas del metro de Liceu i de Paral·lel.

-Un d’aquests objectius, precisament, era el d’interrelacionar la Filmoteca amb la realitat d’un barri molt complex. Ho ha aconseguit?
- La primera acció que vam fer quan vam obrir la seu va ser firmar un acord de col·laboració amb altres equipaments culturals del barri per crear sinèrgies i intercanviar projectes culturals. D’altra banda, també hem fet diverses mostres sobre el barri del Raval, sessions de portes obertes, exhibicions a l’aire lliure… Dit això, també haig de dir que la Filmoteca no ha vingut a arreglar els problemes de fons del Raval. La relació amb el barri és molt bona, la incidència positiva sobre el barri també, sobretot gràcies a la plaça Salvador Seguí, i aquest és el nostre granet de sorra per millorar la convivència i la sociologia del Raval, però els problemes de fons són els que són.

-Segons la memòria del 2012, la Filmoteca ha experimentat un augment del 76% de públic respecte als anys anteriors, quan el cinema Aquitània de l’avinguda de Sarrià acollia el centre.
- Hem augmentat un 56% les sessions i amb això hem assolit un augment del 76% de públic. La xifra a 30 de desembre del 2012 era de 135.000 espectadors i, coincidint amb el primer aniversari, el 21 de febrer passat, hem assolit la xifra dels 155.000. Això significa una mitjana de 105 espectadors per sessió, una quantitat que no aconsegueix cap cinema comercial.

-Quines són les activitats que han tingut més èxit entre el públic?
- Al matí fem el programa pedagògic de la Filmoteca a les escoles perquè un dels nostres reptes és crear nous públics. Això té uns 5.000 alumnes per curs. A les tardes tenim l’aula de cinema en col·laboració amb les universitats que imparteixen l’assignatura de cinema i és una de les nostres apostes més exitosa. Després tenim les sessions amb l’ESCAC (l’Escola de Cinema de Catalunya) que consisteix en el passi d’una pel·lícula i un fòrum amb l’equip que l’ha feta. I a l’octubre passat vam inaugurar un cicle monogràfic que es diu Per amor a l’art i que fem en col·laboració amb el MNAC sobre cinema i pintura.

- La col·laboració amb altres centres de cultura és una aposta a llarg termini?
- Els temps actuals impulsen a la col·laboració i a compartir penes i alegries. Ara bé, la transversalitat del cinema és una aposta clara de la Filmoteca. Hem d’acabar amb la imatge del cinèfil ranci d’abans, ara hem de donar una visió més transversal i participar amb altres equipaments culturals de la ciutat. Hem d’obrir el cinema a la societat, però sense renunciar a la seva essència.

- Vostè té un mandat de quatre anys prorrogable fins als vuit. Ja sé que tot just fa un any que dirigeix la Filmoteca, però es aquest un projecte personal a llarg termini?
-Això ha suposat un gran repte professional, però també m’ho prenc com un parèntesi. Ara el que falta és decidir quan el tanco. De moment, la primera fase era obrir la seu al Raval: això ja està fet i funciona a velocitat de creuer. Ara queda posar en marxa la seu de Terrassa al Parc Audiovisual aquest estiu. I aquesta primera fase del projecte culmina aquest abril amb l’organització del 69è congrés mundial de filmoteques que, per primera vegada, se celebrarà a Barcelona.

- Serà aquest el gran esdeveniment de l’any a la Filmoteca?
- Absolutament, juntament amb l’arxiu de Terrassa. Des del punt de vista de la repercussió pública i la internacionalització, el congrés serà molt important. Després de l’estiu és quan jo hem replantejaré què faig jo i què fem a la Filmoteca.

-Ha estat precisament la cultura un dels sectors més afectats per les retallades públiques. Com ha repercutit la tisorada en el seu pressupost per al 2013?
-Nosaltres ens trobem en una paradoxa. Estem afectats pels ajustaments pressupostaris, però gràcies a la voluntat política i als molts esforços hem aconseguit posar en marxa aquesta seu i la de Terrassa. La Filmoteca és important per a Barcelona i per a Catalunya com ho són un museu o una biblioteca perquè forma part del nostre patrimoni com a país i més ara, que el debat sobre les estructures pròpies d’Estat està més vigent que mai. Per això, l’esforç per fer possible aquest ambiciós projecte ha estat importantíssim.

- Creu que amb l’actual panorama de retallades s’hauria pogut fer la Filmoteca tal com és ara?
- Hauria estat impossible.

Entrevista publicada al número 127 de la revista Carrer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada