dimecres, 10 d’abril del 2013

Una mesquita de Còrdova bis a BCN



Barcelona tindrà una peculiar rèplica de la mesquita de Còrdova en versió reduïda. S'està construint al barri del Clot, en el soterrani que el Centre Cultural Islàmic Català té a Rafael Capdevila, 1-3, un estret i discret carrer que comunica Aragó amb Clot. L'oratori religiós ocuparà una superfície d'uns 800 m2, donarà cabuda a uns 1.300 fidels i la seva inauguració està prevista per començaments de l'estiu, just abans de l'inici del Ramadà, que aquest any se celebrarà pels volts de mitjans de juliol. Al local ja fa temps que s'hi treballa. De fet, els càlculs inicials de la direcció del centre eren obrir l'oratori als socis i al públic en general aquesta primavera, però l'exigència municipal de fer unes escales d'accés més àmplies per raons de seguretat ha endarrerit una mica els treballs.

La decoració de la mesquita imitarà el bonic i recarregat art andalusí que es pot veure a les parets de la mesquita de Còrdova, l'Alhambra de Granada o als sumptuosos palaus del Marroc, però en una versió més light. De fet, l'entrada al centre islàmic ja és una mica un viatge en el temps i l'espai: tot està enrajolat amb motius geomètrics, hi ha una font que no raja aigua sempre, les parets estan totes enguixades amb sures de l'Alcorà i la il·luminació kitch tira cap a un verd elèctric imitant el color de l'Islam. L'objectiu del centre és "aconseguir la integració plena i positiva dels musulmans a la societat catalana", segons assegura al seu tríptic de presentació. Per això, a banda d'impartir la doctrina religiosa i fer proselitisme, també s'hi organitzen exposicions, cursos i classes de català, àrab i reforç escolar. Es fan activitats esportives per als més menuts, hi ha un casal de joves i també s'editen llibres sobre l'Islam. Tanmateix, el que més éxit té entre els veïns del barri són els cursos de cuina i de pastisseria àrab. A més, tenen una promoció i pel preu de 35 euros al mes pots fer els dos cursets i ampliar les teves dots culinàries.


El Centre Cultural Islàmic va arribar al barri d'El Clot fa uns vint mesos de manera molt discreta. De fet, hi ha molts veïns del barri que encara ignoren la seva existència. El local ocupa el lateral d'un dels edificis més bonics i senyorials del barri: la seu de la Caixa de Sant Martí. Tot i que la part central que dóna al carrer d'El Clot encara és propietat de l'entitat financera, la part que dóna al carrer Rafael Capdevila l'ha comprada el centre. Ningú aclareix la incògnita sobre la procedència dels fons per pagar la costosa seu, mantenir-la i financiar totes les activitats culturals i lúdiques que s'hi organitzen. En ser interpel·lats responen amb evasives i només reaccionen quan els pregunto si són els iranians els que paguen: "nosaltres som musulmans sunnites", responen. Ara el dubte que em queda és saber si els fons són de l'Arabia Saudita o del Regne de Marroc. La meva intuició es decanta cap al regne al·lauita, ja que la immensa majoria dels socis del centre són d'origen marroquí.

Segons explica el portal gulfnews.com , la finalitat d'aquest centre islàmic és "ajudar a fer augmentar la població musulmana a Barcelona". Citant fonts de l'Ajuntament de Barcelona, gulfnews assegura que la ciutat comtal té actualment onze mesquites o oratoris   i una trentena de centres islàmics oficials repartits pels diferents barris. Es calcula que la població barcelonina que practica la religió musulmana supera les 500.000 persones i sembla que va en augment.


Aquí us deixo uns enllaços per si voleu tafanejar una mica més:
http://gulfnews.com/news/world/other-world/barcelona-striving-to-meet-needs-of-growing-muslim-population-1.1071033#.UWWQLofiQ-s.email 

Email: centroislamicobarcelona@yahoo.es

El Centre Cultural Islàmic Català també té el seu propi perfil a Facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada