dijous, 5 de setembre del 2013

La Barcelona trifàl·lica de Trias

El màstil de 1714 centímetres/Cristina Palomar


Arriba la Diada i cal marcar paquet. No un, ni dos, sinó tres fal·lus té ja Barcelona. El primer, i el més original, és l'esculptura de Joan Miró La dona i l'ocell; el segon és el cogombre de la Torre Agbar, de Jean Nouvel; tot i que ben mirat també podria ser un vibrador. Però és el tercer el més simbòlic de tots. Es tracta del màstil de fusta de 1714 centímetres que l'Ajuntament de Barcelona ha col·locat aquesta setmana a la banda dreta de la porta principal d'accès al Centre Cultural del Born, que s'inaugurarà l'11-S.

El solitari màstil de 6.000 euros espera la seva Senyera, un tros de roba de 6x4 metres, que el consistori preveu posar aquest cap de setmana coincidint amb la jornada de portes obertes organitzada per als veïns del nou museu que acull les ruïnes més cares i més polititzades de la història de Catalunya. Fòra bo que qui fa uns anys va criticar el govern Aznar per haver posat una gegantina bandera rojigualda a la plaça Castilla de Madrid fes ara el mateix, però dubto molt que això passi perquè en aquest país estem convençuts que el ridícul sempre el fan els altres.

Els cabrejats veïns del Born -damnificats per anys d'oblit institucional, d'obres inacabables i ara d'especulació immobiliària i invasió turística sense control- han rebatejat la plaça Comercial on onejarà la Senyera com la plaça Tiananmen. Al marge de les connotacions despectives que el sobrenom pugui tenir, hi ha una dada objectiva que hauria de ser motiu de reflexió per a l'Ajuntament de Barcelona: a la plaça no hi ha ni una punyetera ombra. No hi han plantat ni un arbre (suposo que perquè a sota hi ha un pàrquing de B:SM que es va construir després de destruir més ruïnes), així que atravessar-la en plena canícula serà tota una proesa. Sort de l'ombra de la gegantina bandera...


Ahir, mentre els actors disfressats que recrearan la invasió per part de les tropes de Felip V assajaven l'espectacle i omplien de crits l'entorn del centre cultural, un grup de veïns es dedicava a pintar pancartes contra l'alcalde Trias i la regidora Homs, responsables dels disbarats que s'estan fent a Ciutat Vella amb la nova llei d'usos del districte. Algunes pancartes de protesta de color blanc s'han penjat a les tanques que delimiten les obres i als balcons que donen a la plaça, i contrasten amb les vermelles que ha penjat el consistori amb els cognoms d'alguns dels barcelonins que vivien al barri el 1714, entre ells un tal Hereu. Avui, totes les pancartes penjades a peu de carrer han desaparegut.

Pancarta de protesta/Cristina Palomar
"S'honora els veïns del Born del 1714 i es menysprea els del 2013", es queixava ahir un dels veïns afectats mentre pintava una pancarta. El comerç de proximitat ha desaparegut -tret d'algun trist súper del carrer Comerç- i els veïns han d'anar a comprar a la zona de Santa Caterina, els preus dels lloguers s'han disparat i estan obligant molta gent amb pocs recursos a marxar del barri, i tots els locals tancats per la crisi al voltant del Mercat del Born els estan ocupant ara botigues de disseny, franquícies sense ànima i restaurants que ompliran la zona peatonal de terrasses i faran les nits dels veïns del Born una mica més infernals.

L'únic consol que tenim els que ens estimem la ciutat és que la trifàl·lica Barcelona de l'alcalde Trias forma en realitat un bonic triangle. 


2 comentaris:

  1. Voldria esmenar un detall de la crònica anterior. Els cognoms que fins fa quatre setmanes eren als balcons dels voltants del mercat feien part de la instal·lació La Ribera homenatja la Ribera, projecte de l'artista Frederic Perers fet amb la complicitat dels veïns. Res a veure, doncs, ni amb l'ajuntament del 2003, data de la concepció del projecte, ni amb el d'ara. En trobareu més informació a:

    http://www.youtube.com/watch?v=yP7GQrcDvIw
    www.homenatge.cat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per l'aclariment. Veig que els veïns que estaven pintant les pancartes no estaven gaire ben informats de l'origen de les pancartes.

      Elimina