dimarts, 28 de gener del 2014

Suspens al DHUB i als Encants Vells

Aquí fins i tot sembla bonic/Pinterest
No deixa de ser reconfortant trobar gent amb criteri estètic que coincidieixi amb una indocumentada com jo a criticar el gran nyap del disseny en què s'està convertint la zona de les Glòries. Ja fa unes quantes setmanes que vaig explicar en dos posts el gran pastís urbanístic que suposarà per als especuladors immobiliaris que s'enderroqui l'anella viària i que s'urbanitzi tot el voltant, així com també les queixes d'una part dels venedors dels Encants Vells per les deficiències del mercat.

A aquestes crítiques s'han afegit ara les de SOS Monuments, una entitat dedicada des de fa uns quants anys a denunciar les actuacions del consistori que consideren un atemptat a la memòria històrica de Barcelona i que aquest any ha reconegut la feina feta per la revista Carrer de la FAVB en defensa del patrimoni de la ciutat. El dissabte 25 de gener SOS Monuments va celebrar al Pati LLimona la seva junta anual i van premiar el Museu del Disseny (DHUB) i el nou mercat dels Encants amb dos grans suspensos.

Pel que fa al Museu de Disseny, que tothom anomena  grapadora però que a mi em sembla més un lector de codis de barres de butxaca, SOS Monuments critica el seu emplaçament inapropiat. Afirma que la gegantina obra dels arquitectes Bohigas, Martorell i Mackav no només "intercepta la sortida del carrer Àvila a la plaça de les Glòries", sinó que també tapa les vistes de la torre Agbar des del carrer i es passa directament pel folre les proporcions de l'espai. És com si l'haguessin dissenyat sense pensar perquè serviria i on es construiria.

En el cas del DHUB, jo afegiria també el gran malbaratament de recursos públics abocats en un edifici que sempre està buit. Tot i que les exposicions són molt interessants, els visitants es poden comptar amb els dits d'una mà i al vigilant se li deu fer eterna la seva jornada laboral. Ara sembla que l'edifici s'està començant a humanitzar una mica més amb l'obertura d'una biblioteca municipal, però tampoc és per tirar coets.

L'altra llufa és per al flamant nou mercat dels Encants Vells, obra de l'equip d'arquitectes b270 encapçalat per Fermín Vázquez i gafat des de molt abans de la seva inauguració. En aquest cas, la crítica de SOS Monuments també és per a la inadecuació de l'edifici a la seva funció real. "Els sostres de miralls de zinc reflecteixen un sostre de deixalles en comptes de contribuir a una composició més ordenada que ajudi a construir una plaça més proporcionada", justifiquen per atorgar-li el suspens.

Sorprenentment, les deixalles no deixen de ser els saldos amuntegats al terra del mercat, on la gent tria i remena. Sempre he dit que l'edifici de Vázquez sembla més una terminal d'aeroport o una plataforma intergalàctica que un mercat de trastos vells i de roba de segona mà, com era la seva filosofia original. Ara, amb el relleu a la junta dels Encants, s'estan començant a sentir les primeres veus crítiques per la falta de parets: quan plou i fa vent les passen canutes.

Sembla que no hem après res del fracàs de la zona del Fòrum i el disseny a escala humana adecuat a les necessitats dels seus usuaris continua sent la gran assignatura pendent de Barcelona.

1 comentari:

  1. Completament d'acord. Més que de les Glòries aquesta és la plaça de les Desgràcies.
    Salut!

    ResponElimina