dissabte, 22 de febrer del 2014

La privatització de Parcs i Jardins

Es comença per privatitzar la gestió/Malesherbes

Els pàrquings municipals més rendibles de Barcelona no serà l'únic que l'alcalde Xavier Trias privatitzarà gràcies al suport del PP. La següent víctima de la llista és l'Institut de Parcs i Jardins. L'obsessió de CiU per desfer-se d'aquest departament ja va quedar palesa el juliol del 2011, quan només arribar al govern de la ciutat va encarregar un informe a la consultora Konsac Group per avaluar els passos a seguir per privatitzar-ne la gestió. Només la falta de suport polític va frenar aleshores el desmantellament. Ara això ja no és un obstacle.

L'informe Konsac proposava diferents opcions per eliminar l'actual model de gestió pública de l'àrea que s'encarrega de les zones verdes de la ciutat seguint l'exemple de Madrid. Una de les idees suggerides era la subrogació de tota la plantilla de Parcs i Jardins a mans privades, però per portar-ho a terme calia modificar abans els estatuts de l'Institut. La falta de suport polític va portar l'equip de Trias a retirar la proposta de modificació estatutària l'octubre del 2012. Ara, la bona sintonia amb el grup popular els fa tornar a la càrrega.

A finals del gener passat, els treballadors es van assabentar que la Gerència de Parcs i Jardins, en mans de Joan Puigdollers, ha elaborat un nou esborrany de modificació d'estatuts. Segons aquest document, per tirar endavant amb la privatització, s'han de modificar els articles relacionats amb les competències i funcions de l'Institut, les potestats administratives, els òrgans de govern i direcció, les funcions del president, del consell d'administració i del gerent, la contractació i retribució del personal, i el règim de contractació.

El comitè d'empresa de Parcs i Jardins denuncia que el procés de desmantellament de l'institut municipal fa temps que ha començat amb l'externalització dels serveis i el rebuig a contractar nou personal, tal i com s'aconsellava en l'informe Konsac. Posa com a exemples el manteniment de les jardineres, la plantació d'arbrat de zona i la nova contracta per fer-se càrrec de la jardineria del districte d'Horta, que inclourà la conservació integral de l'arbrat, la plantació, el reg, la poda i l'arrencada.

Tal com ha passat a Madrid, on tota la jardineria pública ha passat a empreses privades, l'externalització dels serveis de Parcs i Jardins farà que l'Ajuntament de Barcelona deixi de tenir el control sobre el manteniment dels parcs i de les àrees verdes. De seguir amb aquesta voracitat privatitzadora de la ciutat, no descarto que Xavier Trias acabi externalitzant també les platges. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada