dimarts, 18 de febrer del 2014

Trias pacta amb el PP un negoci ruinós

Barcelona privatitza els pàrquings més rendibles
Mentre a la banda muntanya de la Plaça Sant Jaume els renecs de CiU contra el govern popular de Madrid cada vegada són més forts, a la banda mar l'alcalde de Barcelona, el convergent Xavier Trias, no dubta a pactar amb el  PP que lidera el germà del ministre de l'Interior per tirar endavant els seus polèmics projectes de ciutat. L'últim cas d'aquesta sorprenent relació política ha estat la privatització de la gestió dels pàrquings municipals més rendibles de la ciutat.

L'acord comporta la creació de la societat mixta Barcelona d'Aparcaments Municipals (BAMSA) que explotarà els pàrquings per un periode de 25 anys i en controlarà el 60% de la gestió. A canvi, l'Ajuntament calcula que ingressarà uns cent milions d'euros. Tot i que des del consistori barceloní s'assegura que la decisió pretén garantir la viabilitat dels aparcaments, la realitat és que els equipaments afectats, sobretot els 15 que gestiona directament l'empresa municipal B:SM d'un total de 51, són els que més beneficis generen: uns 13,2 milions d'euros anuals segons fonts sindicals. 

El pla de privatització  preveu que a aquests 15 aparcaments s'afegeixin 11 més fins a arribar a la xifra total de 26 a mida que les concessions actuals -la majoria en mans de SABA, ara sota el control de Criteria CaixaHolding- caduquin el 2016. No cal ser molt llestos per saber quin operador privat acabarà fent-se amb aquest sucós negoci, oi? Una altra dada interessant és que els 26 pàrquings afectats sumen 11.646 places i ocupen un privilegiat espai al centre de Barcelona delimitat per l'avinguda Paral·lel, els passeigs de Gràcia i de Sant Joan, el parc de la Ciutadella, el passeig Marítim i els carrers de la Creu Coberta i Josep Tarradellas.

Malgrat els intents de CiU de convèncer que és una bona operació perquè una part dels diners es destinarà a la creació d'un miler de pisos de lloguer assequible, els treballadors de B:SM no deixen de denunciar el "negoci ruinós" que representa en realitat. Han fet càlculs i els comptes no surten: Els pàrquings afectats rendeixen uns 13 milions d'euros a l'any, les concessions són a 25 anys i els preu per a l'entrada d'inversors és de cent milions d'euros. Doncs bé, en aquest temps, l'empresa B:SM facturaria 325 milions d'euros.

Aquesta no és la primera vegada que l'Ajuntament de Barcelona es planteja externalitzar bona part de la gestió dels pàrquings públics i estalviar-se de pas el sou d'uns quants treballadors, que o perdran la feina o veuran el seu sou gibaritzat. L'anterior equip de govern del socialita Jordi Hereu ja va estudiar una proposta similar, però la va desestimar per poc rendible per a les arques municipals.

La mania d'alguns alcaldes de creure's que poden gestionar Barcelona com si fos la seva empresa i desempallegar-se del patrimoni públic per fer negocis de dubtable solvència econòmica comença a ser molt preocupant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada