dilluns, 25 de juliol del 2011

En John Malkovich i jo estem molt contents

Els admiradors incondicionals de la Casa Planells, entre ells l'actor John Malkovich i jo mateixa, estem d'enhorabona. Els propietaris d'aquesta magnífica joia del modernisme català ignorada durant molt temps per haver fugit de les ornamentacions extravagants d'Antoni Gaudí han decidit arreglar la seva façana. Des de fa uns dies, a la cruïlla muntanya-Llobregat de l'avinguda Diagonal 332 amb Sicília 195, ja s'hi han col·locat els primers pisos d'una bastida i s'han cobert les balconades amb una xarxa per evitar desprendiments.

Aquest edifici tan singular, l'estat actual del qual és lamentable, passa desapercebut per a la majoria de vianants. Només els coneixedors del Modernisme, els colombians que mengen als seus baixos on hi ha la Fonda Paisa i els veïns de la zona gaudim amb la seva presència discreta. En el meu cas, sempre que m'espero al pas de vianants per creuar, la meva mirada no pot estar-se d'acaronar les seves corbes tan peculiars i els seus forjats tan magnífics.

Fent una mica de memòria, la Casa Planells la va dissenyar l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert l'any 1923 per encàrrec del contractista Eveli Planells. Els reptes eren diversos: el solar era molt petit i molt peculiar (una cruïlla), i de calers tampoc n'hi havien gaires. El resultat va ser un edifici de pisos amb una façana molt discreta i tirant a gris fosc amb finestres de diferents mides. L'empremta modernista es podia veure en les corbes dels balcons i els motius vegetals dels forjats.

Fa poc més d'un any, l'actor nordamericà John Malkovich deixava els catalans flipats amb els seus coneixements sobre Jujol, de qui es considera un "gran admirador". En una trobada al teatre Metropol de Tarragona -obra també de Jujol- Malkovich va dissertar sobre l'obra d'aquest genial arquitecte "que sempre va viure a l'ombra de Gaudí". Concretament, la Casa Planells la va descobrir fa molts anys durant una de les seves passejades per Barcelona. La seva visió el va deixar "desconcertat" fins el punt que es va quedar mut i dempeus una bona estona al mig de la Diagonal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada