dissabte, 22 d’octubre del 2011

Una lupa per a la maleta mexicana de Taro, Capa i Seymour

Veure Gerda Taro vestida amb un senzill pijama de cótó a ratlles dormint com un angelet és, segurament, una de les imatges més commovedores de La maleta mexicana, la mostra que s'exhibeix al MNAC fins el pròxim 15 de gener i que recull 4.500 negatius de la Guerra Civil extraviats durant dècades. La va fotografiar Robert Capa pocs mesos abans que la més famosa dona  fotoperiodista morís a Madrid aixafada per un tanc a la batalla de Brunete.

Tanmateix, les fotos fetes a Gerda pel seu company no són les úniques que posen la pell de gallina. De fet, n'hi ha a milers: dones cosint el botó del pantaló del marit que se'n va a la guerra, homes que fumen mentre esperen l'ordre per anar a morir al front, nens orfes refugiats amb cares de por i fam, destrucció a tort i a dret, morgues plenes de cadàvers després d'un bombardeig...El mateix de sempre amb protagonistes diferents.

Lamentablement, a l'exposició s'hi ha d'anar amb una gran lupa perquè s'ha primat més la forma i el disseny que el valuós contingut. El tamany dels fulls de contacte exhibits fa que els curts de vista com jo no guipem pràcticament res a no ser que t'enganxis a la paret com una lapa, cosa que ahir vaig observar que feiem gairebé tots els visitants. A més, resulta que entre els negatius penjats i l'espectador s'han posat uns enormes taulells amb exemplars de les revistes on es van publicar algunes de les fotos exposades, cosa que encara dificulta més l'observació. Una pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada