dissabte, 26 de gener del 2013

Barcelona es queda sense Biblioteca Pública de l'Estat


Últimament, això d'anunciar a bombo i plateret obres i projectes que al final mai acaben de fer-se realitat s'ha tornat un mal costum dels nostres polítics. Un dels casos més sonats va ser, fa pocs anys, el fiasco de l'espectacular gossera que s'havia de construir a Collserola i que va acabar en un calaix del despatx de Jordi Hereu per pressions de moltes mans negres. També ha acabat en un calaix el faraònic projecte del zoològic marí, fruit més de la desesperació per dotar de vida el Fòrum que de l'interés real dels barcelonins de tenir un nou camp de concentració d'animals, en aquest cas marins.

Ara tenim un altre fastuós projecte de l'època Hereu que tampoc veurà la llum, almenys a curt termini, per culpa de la crisi i de l'actual conjuntura política. Parlo de la flamant Biblioteca Pública de l'Estat de Barcelona que el ministeri de Cultura havia de construir en uns terrenys cedits per l'Ajuntament de la ciutat al passeig de la Circumvalació, just entre l'Estació de França i el Parc de la Ciutadella. Les obres, pressupostades en uns 37,5 milions d'euros, havien d'anar a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat i, segons les previsions, havien de començar aquest 2013 com a molt tard per poder-la inaugurar el 2015. 

La presentació de l'avantprojecte de la biblioteca, adjudicat el juny del 2010 a l'estudi d'arquitectura Nitidus, del català Josep Maria Miró, el van fer dos mesos després a Barcelona l'aleshores alcalde, Jordi Hereu, i l'aleshores ministra de Cultura, Ángeles González Sinde. Segons van explicar, aquesta biblioteca amb una estructura pràcticament de vidre seria "la més gran d'Espanya" amb 18.000 metres quadrats i amb un lot fundacional de 200.000 llibres i documents que arribaria als 600.000. La seva gestió estaria en mans del govern català, com és el cas de les biblioteques de l'Estat de Lleida, Girona i Tarragona.

Dos anys i mig després de la sonada presentació en societat , ningú sap res de res de la mare de totes les biblioteques espanyoles. Els arquitectes han cobrat pel projecte, però encara esperen que algú els comuniqui la data d'inici de les obres. La crisi, i concretament la brutal retallada que ha patit Cultura en els Pressupostos Generals de l'Estat d'enguany, és la més que probable responsable de l'aplaçament sine die de la biblioteca. Aquest ministeri ha encaixat una tisorada del 17,2% del seu pressupost i, concretament a la partida de biblioteques, aquest 2013 es destinaran només 47.338 euros.

A la crisi també s'hi afegeix la incomoditat que suposaria per als governs de Mas i Trias un nou símbol del colonialisme espanyol, ni que sigui una biblioteca, al bell mig del rovell de l'ou patriòtic del Mercat del Born i a tocar del Parc de la Ciutadella, un altre espai de trist record per als nostàlgics del 1714. Recordo que a les eleccions municipals del 2007, CiU proposava que la Biblioteca Pública de l'Estat ocupés la seu del Banc d'Espanya a la plaça Catalunya. Ara, que tampoc importa una biblioteca més o menys. I si és d'Espanya, encara importa menys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada