dissabte, 23 de febrer del 2013

Les ONG catalanes es posen les piles per buscar fons


La retallada de més del 50% de les subvencions que la Generalitat destina al tercer sector ha portat les ONG catalanes a desenvolupar propostes imaginatives dirigides a l'àmbit privat per aconseguir  noves fonts de finançament. Entre les mesures destaca convèncer les empreses perquè augmentin les partides que destinen habitualment a la responsabilitat social corporativa i perquè s'impliquin més en el patrocini de campanyes i en les donacions a programes. Aquesta iniciativa es complementa amb el reforçament dels equips de comunicació de les ONG per fer arribar a tota la societat la feina feta i la que encara queda per fer per lluitar contra la pobresa i l'exclusió social, aprofitant l'augment de la conscienciació ciutadana i del voluntariat.

Un dels exemples d'aquest canvi d'estratègia és Cáritas. Tot i tenir al darrera una institució solvent com és l'Esglèsia, l'augment de la pobresa a Catalunya ha superat totes les expectatives pressupostàries previstes. És per això, que des de l'àrea de programes s'han posat en marxa diferents iniciatives per recaptar més fons, des d'aconseguir espais publicitaris gratuïts en mitjans de comunicació per anunciar-s'hi a convèncer personalitats d'especial rellevància perquè facin campanya per Cáritas de forma altruista. Un altre exemple és la fundació Arrels. Aquesta entitat, que treballa per eradicar el fenòmen dels sense sostre a Barcelona, està treballant en un ambiciós projecte per posar en marxa aquesta primavera una web molt més moderna i interactiva. La web tindrà una doble funció: informar sobre els projectes d'Arrels per aconseguir suports i conscienciar la ciutadania sobre la gent que dorm al carrer des de fa anys.

En paral·lel a aquestes iniciatives, continua el contenciós que les ONG catalanes mantenen amb la Generalitat a causa de la retallada a Cooperació i de l'anul·lació de les subvencions del 2012 per a programes de desenvolupament. Des de la Confederació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament (FCONGD) s'ha denunciat reiteradament l'incompliment dels compromisos aprovats en la llei de cooperació del 2001 i s'ha lamentat que el govern català encapçalat per CiU hagi tancat l'aixeta del finançament just quan hi ha centenars de programes en execució pendents d'aquests fons. Aquesta situació ha portat la federació a plantejar-se denunciar la Generalitat per impagament davant dels tribunals.

Segons la FCONGD, des del 2008 les ONG estan reajustant les seves plantilles i s'han hagut d'acomiadar desenes de persones en diversos EROs. Actualment, més de dues tercers parts d'aquestes entitats tenen problemes de liquiditat i han hagut de reduir el seu pressupost anual en més d'un 20 per cent. El deute que la Generalitat té amb les ONG és de prop de 10 milions d'euros, la majoria de l'Agència Catalana de Cooperació. I és dóna la circumstància que, per no paralitzar alguns projectes en altres països, les entitats han demanat crèdits que ara no poden tornar provocant al mateix temps l'endeutament de les ONG locals amb les quals hi col·laboren, enrarint les relacions amb els governs de la zona i perjudicant la imatge exterior de Catalunya.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada