divendres, 22 de març del 2013

Herbes, herbetes i herbotes


Un dels hàbits més comuns tan bon punt arriba la primavera és anar a la floristeria a comprar plantes per repoblar la desolada terrassa. Jo fa anys que ho faig malgrat que la inversió que faig acaba sent un desastre perquè se'm moren quasi totes les plantes. Només em sobreviuen els esqueixos que em passa cada primavera la meva amiga Maria, que té un jardí espectacular enveja de savis i profans.

Una de les tradicions més nostrades és omplir els balcons amb plantes aromàtiques, típicament mediterrànies, com són la menta, l'alfàbrega, la farigola, la lavanda o el romaní. Tanmateix, aquestes plantes no limiten el seu ús a perfumar, fer bonic i alegrar els nostres plats. La camamilla de Maó és fantàstica com a antiinflamatori natural i si la infusioneu amb una mica de menta en aigua mineral, la podeu fer servir com un eficaç i molt econòmic tònic per a la cara. Només una advertència: la camamilla que venen als súpers en sobrets és la vulgar, la digestiva. La de Maó és molt peculiar perquè la seva propietat bàsica és antiinflamatòria. La trobareu a l'herboristeria i l'heu de bullir uns minuts més. Compte que és molt amarga.

El segon descobriment és l'estèvia. Té moltes propietats medicinals, tot i que destaca per ser una gran aliada dels diabètics. L'estèvia és una planta que podeu conreuar a casa fàcilment i les seves fulles verdes tenen com a principal propietat la regulació dels nivells de sucre en sang. El principi actiu de la planta indueix les cèl.lules beta del pàncrees a produir importants quantitats d'insulina, cosa que fa reduir la presència de la glucosa en la sang.


I la tercera curiositat herbàcia té a veure amb un recent descobriment. Es tracta de la maca, una planta originària del Perú i de Bolívia que els inques ja cultivaven fa 2.600 anys als Andes peruans. És un tubercle i s'assembla molt a un rave, tot i que és una mica més gran.
 Els indis la utilitzaven com a planta medicinal i durant la colonització espanyola la maca es va utilitzar per pagar els impostos de l'expoli. Regula la funció del sistema endocrí, ajuda el cos a fer front a situacions d'estrés, és un potent antiinflamatori que combat els dolors menstruals i dóna molt vigor (com el ginseng), però sobretot, s'ha posat de moda a casa nostra perquè és l'alternativa natural a la viagra i diuen que té propietats afrodisíaques. També la trobareu a l'herboristeria. Ja em direu si funciona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada