dimecres, 26 de juny del 2013

La reforma d'André Malraux començarà el juliol



elperiodico.com

Un dels pocs exemples de democràcia participativa a Barcelona són els consells de barri i els veïns s'haurien d'acostumar a utilitzar-los molt més per garantir-ne la continuïtat, sobretot en aquests temps de grans dèficits democràtics. Acabo d'arribar del consell del Fort Pienc amb notícies fresques. Potser una de les més rellevants és que finalment, després de mesos d'estira i arronsa entre l'Ajuntament i la Generalitat, la reurbanització de la plaça André Malraux ja té data d'inici, almenys oficial.

Segons ha anunciat el regidor de l'Eixample, Gerard Ardanuy, les obres començaran aquest mes de juliol i serà el govern català qui les pagarà. La licitació de la reurbanització d'un espai degradat durant més de sis anys víctima dels danys col.laterals de la construcció de l'intercanviador subterrani d'Arc del Triomf ja està feta. El que és un misteri és el cost de l'obra. Ni el mateix Ardanuy ho sap. Tampoc sabem si es recuperarà l'antiga plaça, tal com reclamen els veïns i va prometre l'anterior equip de govern, o serà un nyap de formigó amb quatre bancs i mitja dotzena d'arbres.

La plaça, situada entre l'Arc del Triomf i l'estació del Nord, ha estat tradicionalment lloc de trobada de la gent del barri i l'Associació de Veïns del Fort Pienc porta anys reclamant al consistori la seva reurbanització sense gaire éxit. L'abandonament per part de l'administració ha portat a convertir un espai emblemàtic amb una frondosa vegetació en una superfície erma de formigó i brutícia, on les rates comparteixen espai amb inofensius sense sostre i lladregots que aprofiten la foscor per robar els turistes que van a l'estació d'autobusos.

Una de les raons principals d'aquest vergonyós retard ha estat el desacord entre administracions sobre qui era la responsable d'encaixar el cost de les obres. Durant mesos, l'Ajuntament ha repetit a les entitats veïnals que era la Generalitat la que havia d'arreglar la plaça perquè ella l'havia destrossat en construir l'intercanviador de Rodalies i metro mentre que des del govern català s'ha utilitzat l'actual estat d'emergència de les finances catalanes com a argument per rebutjar cap inversió almenys fins al 2014 i per carregar-li el mort al consistori barceloní. (Vegeu l'últim número de la revista Carrer).

Tanmateix, aquesta no ha estat l'única bona notícia de la tarda. També hi ha dotació pressupostària per recuperar l'edifici dels Transformadors, tancat fa mil anys. Ardanuy tampoc ha dit la xifra -igual tampoc la sabia-, però si que s'ha mostrat obert a discutir-ne el seu ús. Els veïns reclamen que l'edifici sigui destinat a un ús polivalent, mentre que des de l'Ajuntament s'ha sondejat la possibilitat de destinar-lo a la gent gran. El que si que ha quedat definitivament descartada és la proposta de construir-hi un CAP. Segons Ardanuy, la conselleria de Salut ha desestimat l'oferta per problemes pressupostaris.

El risc d'assistir als consells de barri és que la llista de temes és tan llarga que et poden donar les tantes. Sobre la taula han quedat més reclamacions, com les obres de millora a l'interior d'illa Anaïs Napoleón, a Gran Via amb Marina, tancat des de fa anys o el malbaratament de recursos públics en la construcció dels nous Encants Vells. A destacar, sobretot, les queixes dels afectats per la paret que els tècnics municipals volen construir al carrer Castillejos amb l'avinguda Diagonal per obrir el carrer al trànsit. Els veïns han denunciat falta d'informació i han anunciat una contraproposta que evita que els plantifiquin un mur davant dels nassos. De moment, ja han recollit més de 200 alegacions al projecte municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada