dilluns, 5 de maig del 2014

Barcelona, capital del pa precuit

elpais.com

Avui he anat a can Turris a comprar pa. Feia temps que no ho feia perquè els seus forns em paren lluny de casa i no recordava que segons l'hora que sigui has de fer cua segur mentre vas salivant. Per als que ja coneixeu el negoci de Xavier Barriga, ja sabeu l'oloreta que fa el seu pa i el bon aspecte que té, fins i tot per a la gent que no s'entusiasma gaire amb aquesta vianda com és el meu cas. Els preus també són per cagar-s'hi.

Un cop et toca demanar, la incògnita és triar entre totes les varietats ofertades. Aquesta primavera ofereix tres creacions noves prohibides en cas d'operació biquini: panses i nous, sègol-taronja i sègol-xoco, a més d'una baguette molt primaveral. Barriga també ha fet públic un peculiar manifest a favor de la crosta del pa on denuncia "la tendència a consumir pans amb molt poca crosta, de menjar fàcil, sabor insuls, sense caràcter un cop freds i desproveïts de la màgia i els beneficis que ens aporta la crosta".

Malgrat l'allau de forns de tota mena que venen pa precuit i congelat, i el disfressen d'autèntic batejant-lo amb noms suggerents com pagessa, pa d'abans i artesana,i de grangetes moníssimes plenes de magdalenes (ara són cupcakes) i de pastissos amb milers de calories de dubtosa procedència industrial, la realitat és que per trobar un bon pa que l'endemà sigui comestible has de fer cua i escurar la butxaca.

Encara que us soni a publireportatge, aquest post l'he escrit per denunciar la proliferació sense mesura a Barcelona de despatxos de pa precuit que es fan passar per forns i fan pagar el pa com si fos or. Només en el tram del carrer València que va des de Passeig de Sant Joan fins a Flors Navarro se'n poden comptar més de sis. Per sort, la gent no és tonta i mentre aquests comerços estan buits, altres fan l'agost tot l'any com és el cas de Turris. La prova és que tots els que feien cua davant meu s'han deixat una mitjana de 10 euros en pa.

I per acabar un consell: apuntar-se a un dels diversos tallers que organitza Xavier Barriga gratis per aprendre més sobre el pa i el món dels cereals és com demanar la lluna en un cove. Tots estan plens des de fa setmanes i els que volem aprendre a fer bon pa ens hem de conformar amb comprar-lo a les seves botigues a preus europeus amb sous africans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada