dijous, 1 de maig del 2014

Joguines Monforte és ara una granja


Històrica foto de Sant Josep Oriol de la Fátima López


L'imparable procés d'homogeneització de l'oferta comercial del centre de Barcelona i, perquè no dir-ho també, el vergonyós afany de lucre d'alguns propietaris de locals està acabant amb els comerços més emblemàtics. Un dels últims casos és el de Joguines Monforte, una històrica botiga de joguines situada a la plaça de Sant Josep Oriol que va tancar el gener passat. Avui el local l'ocupa una assèptica granja-xocolateria que ha substituït els joguets de les vitrines per capses de xocolata amb el poc original nom de Barcelona.

La nova botiga, El drac de Sant Jordi, intenta imitar les mítiques xocolateries de tota la vida de Petritxol i Xuclà que tan de moda s'han posat entre els estrangers. Tanmateix, per molt que hagi conservat els aparadors originals i hagi posat una decoració amb pinta d'antic, el seu aspecte net com una patena i amb olor de nou no enganya: el seu públic són els turistes, que aquests dies ja han començat a envair Ciutat Vella anticipant l'infern que suposarà moure's pel districte aquest estiu.

Malauradament, gairebé ja no queda ni rastre de l'antiga plaça de Sant Josep Oriol, on els drogadictes d'un barri aleshores ple de xorissos i traficants de droga petaven la xerrada amb un canuto i una birra a la mà sota la silenciosa presència de l'estàtua d'un impassible Àngel Guimerà. Les mítiques botigues Makoki i la Condoneria han passat a la història i avui les substitueix un espantós despatx de canvi de moneda envoltat de cadires i taules on paladars estrangers sense cap criteri sopen paelles fast-food a preu de Can Roca.

Definitivament, en aquesta Barcelona de cartró-pedra i parc temàtic que tant li agrada a l'Ajuntament, res ja no és el que era i els que resisteixen, com el cas del bar del Pi -on el meu amic Pau dibuixava als tovallons caricatures de les seves nòvies- i la botiga de roba de casa, han vist com la seva clientela de tota la vida ha fugit colpida per la crisi i els abusius preus dels lloguers. Ara el nou target és l'exèrcit de zombis amb el cervell desfet per la calor que desemboquen a la plaça fugint de la lletjor de la majoria de botigues del carrer del Pi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada