dissabte, 10 de maig del 2014

Llibres segrestats i pudor d'aixella

Rescatem biblioteques en lloc de bancs
Les biblioteques públiques de Barcelona han posat en marxa aquest mes de maig una campanya de conscienciació adreçada als usuaris amb l'objectiu de reduir el robatori i pèrdua de llibres i materials audiovisuals, i fomentar un bon ús dels equipaments i dels seus fons documentals. La campanya Ens agraden els lectors s'articula en quatre eixos: no fer malbé els llibres, retornar els documents a temps, deixar els materials als llocs assignats i mantenir una actitud correcta.

L'originalitat de la iniciativa rau en el fet que s'ha creat una col·lecció de llibres per a l'ocasió totalment ficticis amb títols tan suggerents com La biblioteca sense llei, L'abominable devorallibres, La recerca del llibre perdut i El llibre segrestat. Per a l'ocasió s'han imprès també 80.000 punts de llibre, es penjaran cartells, s'emetran vídeos i s'instal·laran plafons gegants informatius itinerants a totes les biblioteques de la ciutat.

Trobar-se un llibre guixat o pràcticament esventrat, fullejar una revista de cuina amb les receptes arrencades o seure al costat d'un lector que té el mòbil encès, l'ordinador a tot drap i, a més, li fan pudor les aixelles de setmanes és ja un clàssic, però el que no deixa de sorprendre'm és que, tot i ser el servei públic més ben valorat pels barcelonins i amb més de 905.000 usuaris, les xifres de desaparació de llibres i materials audiovisuals no deixen de ser alarmants.

Al 2013, el Consorci de Biblioteques de Barcelona ja va detectar una disminució del fons bibliotecari pròxima al milió d'euros en llibres. Si bé és cert que la principal causa de la pèrdua va ser un grup de lladres que es dedicava a robar material audiovisual que després revenia al mercat de segona mà i que va ser detingut per la Guàrdia Urbana, la segona raó eren els 23.000 socis que no van tornar els documents quan calia per moltes trucades, avisos de cortesia via email i bloqueig del dret a préstec que es van fer.

L'any passat, els préstecs totals a les biblioteques públiques van superar els 4 milions i els usos d'Internet van arribar als 917.183. Tanmateix, sorprén comprovar que l'evolució del préstec no només es va estancar respecte a anys anteriors, sinó que va patir una considerable reducció respecte a l'any  2012. Les visites presencials a aquests equipaments també es van frenar, al contrari de l'evolució dels usos d'Internet, que no ha parat de creixer des del 2009.

En paral·lel a aquesta campanya, les biblioteques de Barcelona han posat en marxa un Pla d'Acció 2014 que pretén contrarestar els efectes perversos que la retallada pressupostària ha suposat per a la renovació dels fons i el manteniment de la plantilla. El pla aposta per buscar nous públics, sobretot entre els joves i la gent gran, dinamitzar l'actual fons documental, impulsar el préstec a domicili, i crear clubs de lectura especialitzats. En el capítol de personal, les biblioteques no descarten explotar també mà d'obra barata (o gratis) amb la incorporació d'alumnes en pràctiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada