dijous, 19 de juny del 2014

Estudiar literatura o un màster a Esade

Luis García Montero firmant el seu llibre a un lector/Cristina Palomar 
Decidir què vols estudiar quan tens 18 anys sempre ha estat difícil i ara encara ho és més, sobretot tenint en compte com està el pati. Fa unes setmanes vaig entrevistar el pedagog Jordi Carbonell per a la revista Carrer i em va respondre que un ha d'estudiar el que vol. No hi ha res pitjor que triar una carrera universitària que no t'agrada i, a més, ningú sap com estarà el mercat laboral d'aquí a cinc anys (suposo que pitjor), així que tampoc cal capficar-s'hi gaire.

El dimecres 18 de juny va tornar a sortir la mateixa qüestió durant la conferència que va fer al sindicat CCOO el poeta i escriptor Luis García Montero per presentar el seu últim llibre Alguien dice tu nombre. A banda de fer llibres, García Montero és marit de l'escriptora Almudena Grandes i catedràtic de literatura. Aprofitant l'avinentesa li vam preguntar què aconselleria a un jove que es debat entre estudiar literatura i fer un màster de direcció d'empreses a Esade, com vol la família. A l'igual que Carbonell, García Montero va ser clar: "Ell és qui ha decidir què vol fer".

Que la literatura no dóna per menjar tret de casos excepcionals i mediàtics ho sap tothom començant pel mateix García Montero. L'espcriptor va recordar que quan estudiava a la universitat als anys setanta va participar en el primer homenatge legal que es va fer al poeta Federico García Lorca des del seu assassinat. A l'acte va coincidir amb Blas de Otero i li va assegurar que havia decidit estudiar literatura per ell. "Espero que em perdonis", va ser la resposta del poeta.

La conferència de dimecres va donar per a molt. García Montero va explicar que és novel.lista "pel pudor que sento a repetir-me com a poeta" i va recordar que "la capacitat d'admiració és la millor vacuna per combatre la indiferència". Sobre el seu últim llibre, l'escriptor va reconèixer que el títol primer havia de ser En cómodos plazos i sobre la seva vessant de poeta reconegut i premiat va admetre que s'havia imposat "la disciplina de la lentitud" per no repetir-se i avorrir el lector. Està a punt d'acabar un nou llibre de poemes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada