divendres, 31 d’octubre del 2014

Què cony és Guanyem Barcelona?


No hi ha res més desconcertant que assistir a una reunió de Guanyem Barcelona amb un munt de dubtes i sortir-ne igual que has entratAixò és el que ens va passar el dijous 30 d'octubre a uns quants veïns dels barris de Sagrada Família, Fort Pienc i Eixample dret. Intentar descobrir si és un partit polític o no, si es contempla la doble militància, per què a pocs mesos de les eleccions municipals encara no tenen tancat ni programa ni candidatures o què passarà si la desitjada confluència de forces fracassa són, ara per ara, preguntes que no tenen resposta.

No vull desmereixer els intents dels responsables per explicar-nos en quin moment està el projecte. Ens van dibuixar en una pissarra un esquema per mostrar-nos el seu funcionament intern i ens van parlar de les jornades celebrades fa un mes per elaborar el codi ètic, tot i que sense especificar-ne quines mesures s'han aprovat. Tanmateix, més enllà de les manides consignes de "moviment d'abaix a dalt", de "confluència de forces i moviments", de "projecte a llarg termini" i de "governar-nos nosaltres mateixos", cap d'ells va ser capaç de concretar-ne res més perquè "el procés està en construcció".

Que Guanyem Barcelona sorgeixi de la base social de la ciutat, amb centenars d'entitats, associacions veïnals i moviments assemblearis de tota mena que li donen forma és un actiu molt important perquè revela el seu transfons profundament democràtic. Ara bé, amb el treball voluntari i compromès de centenars de persones no n'hi ha prou perquè cualli el projecte. Cal també una formació política i una bona campanya de comunicació -interna i externa- amb missatges clars que arribin a tothom. Cap de les dues coses existeix, ara per ara.

Crec que dir que les eleccions municipals del maig que ve "són un problema" a un auditori tip de les formes de governar dels partits tradicionals i disposat a involucrar-se políticament en un canvi de règim és un error garrafal i genera molta frustració. Encara que el projecte de Guanyem Barcelona sigui de llarg recorregut, en cap cas els comicis de maig són un problema, sino una oportunitat d'or per començar a canviar les coses des de dintre perquè aquesta és l'única manera de fer-ho en les societats democràtiques.

Per això, lluny de la reflexió filosòfica, del debat assembleari i de les discussions sobre el nombre de representants que han de conformar el plenari, cal trepitjar de peus a terra i ser conscients que l'única manera de fer construir una Barcelona més justa és aconseguir treure el màxim de regidors possibles. Hi ha gent que això ja ho té coll avall. D'altres no perquè pensem que aconseguir que ICV, EUiA, les CUP i Podem renunciïn a la seva pròpia marca electoral en favor de Guanyem Barcelona sense cap contrapartida és demanar la lluna. Digueu-me escèptica.

L'autogestió pot ser interessant en àmbits concrets i limitats. Tanmateix, pretendre que siguin els mateixos veïns els qui organitzin cèl·lules de Guanyem Barcelona als barris on encara no existeixen, com és el cas de Fort Pienc, no sé fins a quin punt té sentit sense el suport explícit de la formació. Nostra serà la feina de convèncer les entitats del barri i l'associació de veïns perquè assisteixin a la trobada i nostra serà també la feina de buscar un local on fer-la i pagar-ne el lloguer. Sort que sempre podem desdir-nos i apostar pels partits de tota la vida.

2 comentaris:

  1. Hola Cristina,
    m'ha semblat molt interessant aquest anàlisi teu.
    Continua així...

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies. Només faig una reflexió personal d'una vivència personal. Puc estar equivocada, naturalment, però la sensació que tot està per fer quan queda tan poc per a les eleccions em té desconcertada.

    ResponElimina