divendres, 26 de juny del 2015

L'alegria dura poc a la casa del pobre



La promesa electoral estrella d'un dels socis del primer tripartit català va ser paralitzar la polèmica construcció del túnel de Bracons. Tanmateix, el compromís electoral d'aturar Bracons va caure en sac foradat tan bon punt va aterrar al govern i va comprovar que s'hauria de pagar una indemnització milionària a l'empresa adjudicatària de les obres.

Pocs dies després es va presentar la nova estructura governamental. Seguint la tradició del règim pujolista, que havia convertit la Generalitat en una mena d'Inem per a la seva parentela i amics més íntims, els socis del tripartit es van afanyar a fer el mateix perquè tothom tenia un germà que col·locar. El de menys era que tingués els estudis o l'experiència adequada per al càrrec.

Entre la primera decisió i la segona no van passar ni tres setmanes, temps suficient per destrempar qualsevol elector que s'hagués cregut els cants de sirena del canvi. El nepotisme i l'incompliment de les promeses electorals són vells coneguts a Catalunya. Les dues pràctiques, més pròpies de societats tribals predemocràtiques que de societats modernes i civilitzades, diuen molt poc a favor d'aquest país de fireta i es repeteixen constantment.

Explico això arran de les últimes informacions aparegudes aquesta setmana sobre la col·locació en llocs de rellevància institucional dels marits i les mullers de regidors del govern d'Ada Colau. No conec els mèrits de la companya del regidor Pisarello, però sí els dels companys de l'alcaldessa Colau i de la regidora Sanz. Tots dos han estat al peu del canó abans, durant i després de la campanya, i això ningú ho pot discutir.

Tanmateix, tot i no ser il·legal, això de col·locar el parent d'assessor queda lleig. I encara queda més lleig quan qui ho fa és una formació que ha guanyat les eleccions per les seves promeses de regeneració democràtica i noves formes de fer política. Al final, i molt a desgrat meu, hauré de donar la raó a aquells cínics que diuen que el poder o et destrueix o et converteix en casta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada