dimecres, 8 de juny del 2016

Sagrada Família es llepa les ferides

Protesta veïnal al cine Niza/Cristina Palomar

Als veïns de Sagrada Família no ens queda una altra que buscar un racó on llepar-nos les ferides. Anys de mobilitzacions i protestes ciutadanes per tornar al mateix punt de partida: l'hotel de Henkel es farà, el cine Niza donarà pas a un Mercadona, la peatonalització dels entorns del temple acordada no s'acaba d'implementar, el turisme està més desbocat que mai i els afectats per la urbanització dels entorns de la basílica segueixen sense saber què passarà amb les seves cases. A més a més, el canvi de regidor encara dificulta més el diàleg amb el consistori i no precisament perquè la nova responsable, la Montserrat Ballarín, sigui poc avesada a parlar amb els veïns, sinó perquè caldrà començar de nou un altre cop. 

Els afectats per la construcció d'un montruós hotel de 180 habitacions a l'antiga seu de Henkel Ibèrica no han pogut aturar l'obra malgrat les greus deficiències detectades en el projecte, aprovat per silenci administratiu per l'alcalde Trias i tramitat d'esquenes als perjudicats. Només falta aprovar la llicència d'enderroc per començar les obres. El suport a la lluita dels veïns -tant del barri com per part de BComú- és molt discutible i ara es consolen amb les engrunes d'haver arrencat al promotor un compromís per escrit per fer front als desperfectes ocasionats per les obres. Faltaria més. També els arreglarà els patis de llums i els cedirà un local de 200 metres quadrats. Alguns espavilats el volien com a traster particular, però al final funcionarà com a equipament de barri, probablement per a gent gran.

L'altre casus belli, el rescat del cine Niza, també ha resultat un fracàs estrepitós i el barri perdrà el seu emblemàtic cinema. El districte de l'Eixample es nega a pagar la morterada que demana el propietari. I amb raó. Un altre cop apareix un culpable com a benefactor d'especuladors i de destructors del patrimoni de la ciutat: Xavier Trias i, en el cas concret de Sagrada Família, el prepotent i pocasolta regidor democristià Gerard Ardanuy. Per culpa seva, però també pel poc interès de l'actual govern municipal i el poc suport veïnal, el Niza anirà a terra i Sagrada Família tindrà un nou supermercat Mercadona que contribuirà a destruir encara més el comerç de proximitat, ja molt tocat.

És cert que no ens quedem amb les mans buides. Després d'intenses negociacions amb els promotors de les obres, els veïns tindrem ateneu, tal com vam decidir en el procés participatiu de l'any passat. A canvi de deixar de protestar i d'acceptar que el Niza és una causa perduda més en la llarga llista de derrotes ciutadanes, l'Ajuntament ofereix un local de 1.400 metres quadrats al carrer Nàpols, entre Provença i Rosselló, i un petit local de 200 metres quadrats més a l'espai ocupat fins ara pel cine. El 17 de juny se celebrarà una reunió amb representants veïnals, districte i promotor per acabar de perfilar l'acord. De moment, tots els veïns que ho vulguin poden apuntar-se a les visites concertades per anar al local.

Llegeixo que segons l'últim baròmetre municipal, Ada Colau té ara més suport que mai. Interpreto que l'enquesta l'han fet abans de saber-se el seu pacte amb el PSC perquè si ho haguessin preguntat després potser els resultats no serien tan espectaculars. Almenys és el que dedueixo després de la reunió veïnal i dels comentaris queixosos que he anat recollint de molts votants de BComú. És cert que la majoria dels marrons que ens hem hagut d'empassar els barcelonins s'arrosseguen de l'època Trias i de més enllà, però també és cert que l'acció de govern del nou equip municipal no està de moment a l'alçada de les expectatives generades. Suposo que l'aterratge dels socialistes a Sant Jaume acabarà amb aquest regust de presa de pèl. ;-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada